Beszéljünk őszintén az elmúlásról! – A gyermekek és a gyász

2018.11.01

Halottak napján a legtöbb család megemlékezik elhunyt hozzátartozóiról, szeretteiről. Ebben az időszakban elkerülhetetlen, hogy a kisgyermekek is szembesüljenek az elmúlással, az élet végességével. Vajon hogyan érdemes szülőként ehhez a témához közelítenünk? Hány éves kortól szabad temetésre vinnünk gyermekeinket? Hogyan segíthetjük őket gyászuk feldolgozásában? Kérdéseimre Singer Magdolna író, újságíró, mentálhigiénikus szakember, gyászterapeuta adta meg a válaszokat.

Sok szülő tart attól, hogy az elmúlásról beszélgessen a gyermekével, miközben a halál az élet elválaszthatatlan része. Hogyan beszéljünk erről a sokak számára ijesztő állapotról a gyermekeinkkel?

Amikor felkínálja az élet, ne futamodjunk meg a téma elől, a gyerekünk kérdéseire ne adjunk kitérő válaszokat! Az ősszel lehulló levelek, az úton talált elhullott állat, az elpusztult tengerimalac, a szomszéd bácsi halála, mind-mind alkalmat adnak az élet körforgásáról, végességéről való beszélgetésre. Ha akkor szoktatjuk őt hozzá az elmúlás, halál valóságához, amikor még nem élesben kell szembenéznie vele, sokkal könnyebb lesz megküzdenie a gyászával, amikor komoly veszteség éri.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek feldolgozni egy szeretett családtag vagy barát elvesztését?

Ne zárjuk ki a közös családi gyászból, legyen teljes értékű családtag a veszteségben, szomorúságban is! Nem a gyász mély megélése okozhat a személyiségfejlődésben problémákat, sokkal inkább a meg nem élhetett gyász. Ha van kihez forduljon bizalommal, van kivel megosztania a kétségeit, kifejezni haragját, beszélhet a bűntudatáról, félelmeiről, akkor kevesebb feszültséget él át, csökken a veszteség okozta szenvedése. Kisebb gyerekek gyászfeldolgozása történhet rajzokon, meséken, szerepjátékokon keresztül is. Ilyenkor megrendülhet a biztonságérzetük, ezért igyekezzünk a megszokott életritmussal, állandósággal biztonságot nyújtani. Nagyobb gyerekek, kamaszok sokszor nem a szülőkkel, hanem egy baráttal bizalmasok, vagy egy olyan felnőttel, aki nem családtag. Ez nem baj, fő, hogy megértésre, elfogadásra találjanak.

A teljes cikket a life.hu oldalán érheti el.