Karácsonykor is tehetünk az öngyilkosság megelőzéséért

2018.12.18

Közeleg a karácsony, a családok és a szeretet ünnepe. Vajon csak véletlen, hogy ezt az időszakot sokan az öngyilkosságokkal kötik össze? A hazai adatokról, rizikófaktorokról, megelőzésről és a gyász feldolgozásáról Bérdi Márk klinikai szakpszichológust, az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen kuratóriumi tagját kérdeztem.

Mi áll az öngyilkos gondolatok hátterében?

Az, hogy valaki öngyilkosságra gondol, relatív gyakori. Egy, hét európai országra kiterjedő felmérés szerint az emberek 3-12,4%-a az élete során valamikor gondol erre. Ehhez képest az emberek kb. 1%-a vet véget saját kezűleg az életének.

Az öngyilkosság egy viszonylag új, interperszonális elmélete szerint - amely Thomas Joiner nevéhez fűződik - ahhoz, hogy az öngyilkossági szándék átforduljon öngyilkossági kísérletbe, a halálvágy, az elhagyatottság és a mások számára terhesség érzése mellett az kell, hogy a személy szert tegyen arra a képességre, hogy kivitelezze tettét. Ugyanis tévhit, hogy könnyű volna saját magunkat megölni, mivel a túlélési ösztön nagyon erős.

...

Mit tanácsol annak, aki öngyilkosságot tervez?

Várjon 24 órát, mielőtt bármi kárt tenne magában! Kérjen segítséget! Ossza meg érzéseit, gondolatait egy baráttal, családtaggal! Kerülje a drogokat, a nem orvos által felírt gyógyszereket és az alkoholt! Távolítson el minden olyan dolgot a környezetéből, amivel árthat magának, pl. tablettákat, késeket, pengét, lőfegyvert, kötelet!


Fontos tudni, hogy jó esély van rá, hogy túl fogja élni ezeket a nehéz érzéseket, még akkor is, ha most nagyon gyűlöli magát, reménytelennek, magányosnak érzi magát. Csak adjon magának időt, és ne próbáljon egyedül kikeveredni ebből, hanem kérjen segítséget!

A cikket teljes terjedelmében a life.hu oldalán olvashatja.

Ha úgy érzi, Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, a következő szervezetek lelkisegély-szolgálatait hívhatja:


Vadaskert Alapítvány: 06-1-392-1400 és 06-1-392-1435
Alapítvány az Öngyilkoság Ellen
Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-000
Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESz): 116-123
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 116-111
Református Telefon Lelkigondozás: +36 1 201-0011 és +36 80 296-844
Délután Alapítvány: 13777