Búcsúztatás felépítése

Miért választjuk a polgári búcsúztatást?

Számos oka lehet annak, ha valaki polgári búcsúztatás mellett dönt. Nem csak akkor merülhet fel ennek lehetősége, ha kétkedve viszonyulunk a túlvilághoz vagy istenhitünk ingatag lábakon áll. Akkor is választhatjuk ezt a megoldást, ha az elhunyt életének, munkásságának, jellemének, szellemi hagyatékának szeretnénk emléket állítani. Ekkor kap szerepet a polgári búcsúztató, aki szócsőként fogalmazza meg a gyászolók érzéseit, gondolatait, összefoglalja az elhunyt életét.

Egymás felé fordulva

Megnyílni egy ismeretlennek és beavatni családunk történetébe, nem mindenkinek egyszerű feladat. A szónok és a gyászoló család közötti "falat" leginkább egy személyes találkozás során tudjuk lebontani, ha látjuk egymás tekintetében, milyen irányban haladhat a beszélgetés. Mindenki életében vannak olyan területek, amelyeket nem szívesen érint. Búcsúztatóként olvasnom kell a gyászolók rezdüléseiben és - ezeket tiszteletben tartva - kevésbé ingoványos témák felé kell terelnem a megbeszélést.

Ha a személyes találkozás nem megoldható, telefonos vagy e-mailes egyeztetést követően is összeállíthatjuk az életutat, a búcsúztatás vázát.

Mielőtt azonban rátérnénk a konkrét adatokra, megbeszéljük, milyen fajta beszédet szeretne a család hallani. Ehhez néhány kérdést célszerű tisztáznunk, például hogyan vélekedett az elhunyt az elmúlásról, részletesen vagy rövidebben fogalmazzak, egyszerűségre törekedjek vagy pátoszra, több vagy kevesebb irodalmi részlettel dolgozzak?

Ezután végigvesszük az elhunyt életének főbb állomásait. 

Erről részletes listát itt talál:

Mindez összességében körülbelül egy órát vesz igénybe.

Az elkészített szöveget előre egyeztetett határidőig elküldöm, hogy átolvassa és jelezhesse, ha valamin módosítana.

Hogyan néz ki a polgári búcsúztatás?

A búcsúztatást egy verssel vagy egy odaillő idézettel nyitom. Köszöntöm a megjelenteket, majd néhány gondolat következik az elmúlásról, a szeretetről, a gyászról. Ezt követően mutatom be az életutat. Egy egész életet lehetetlen néhány mondatban összefoglalni, ezért a meghatározóbb eseményekre koncentrálok. Személyes véleményem, hogy egy búcsúztatás akkor lehet igazán egyénre szabott, ha részletekbe menő adatok helyett az elhunyt személyiségét, jellemét, értékrendjét, szavajárását, a hozzá köthető anekdotákat, közös emlékeinket állítjuk előtérbe. Ezután felsorolom, kik vesznek búcsút az elhunyttól. A sírnál versrészletek hangzanak el, zárszóként pedig néhány reménykeltő gondolat, amelyből erőt meríthetnek a gyászolók.

A búcsúztató szövege, felépítése rugalmasan alakítható. Szívesen alkalmazkodom az Ön igényeihez, hogy a végső búcsú megnyugvást és vigaszt jelenthessen.

Ha bemutatkozásom felkeltette érdeklődését, szívesen válaszolok kérdéseire a következő elérhetőségeken:

Gyergyai-Szabó Mariann

polgári búcsúztató

Telefon: +36 20 5527521

E-mail: mariann@gyergyaiszabomariann.hu