Az öngyilkos nem meghalni akar, hanem a korábbitól eltérő módon élni

2018.10.28

Percenként több mint egy ember. Ennyien választják világszerte az öngyilkosságot, mert depressziótól, bántalmazástól vagy az elfogadó, érzelmi biztonságot nyújtó család hiányától szenvednek. A helyzet tragikusabb, ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban minden évben elveszítünk egy iskolai osztálynyi gyermeket, mert önkezűleg vetnek véget életüknek. A fiatalkori öngyilkosság létező, valós probléma, megelőzésért pedig mindannyian tehetünk.

Rizikófaktorok

Az öngyilkosságért nem csak egyetlen esemény vagy körülmény tehető felelőssé, mivel ez egy több összetevős, ún. multifaktoriális jelenség.

"A rizikófaktorok három típusát különböztethetjük meg - kezdi dr. Mészáros Gergely, gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, a Vadaskert Alapítvány részlegvezető főorvosa. - A harmadlagos rizikófaktorok közé azok a tényezők tartoznak, amiket nem változtathatunk meg, ilyen a biológiai nem és az életkor. Ebből a szempontból a férfiak és az idősek, valamint a serdülőkorúak veszélyeztetettebbek. A másodlagos rizikófaktorok közé azokat az életeseményeket soroljuk, amelyek ideális esetben nem következnek be az ember életében, mégis az élet gyakori együttjárói. Ilyen lehet egy haláleset, válás, iskolai bántalmazás, tanulmányi sikertelenség, fizikai vagy szexuális bántalmazás, egy kapcsolat vége. Az elsődleges rizikófaktorok közé a különböző pszichés zavarok tartoznak. "Ez a csoport azért érdemel kiemelt figyelmet, mert az öngyilkossági kísérletek 90%-ának hátterében valamilyen kezeletlen pszichés zavar, többnyire depresszió áll."

...

Cry for help: A segítségkérés, amire oda kell figyelnünk

Az egymásra figyelés már csak azért is lényeges, mert az öngyilkosság elkövetése előtt szinte mindenki jelzi a külvilág felé öngyilkos szándékát. A prevenció szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a környezet felismerje ezeket az ún. "cry for help" segítségkéréseket, és megfelelő válaszokat adjon rájuk. Az öngyilkosságra készülő ugyanis nem meghalni akar, hanem a korábbitól eltérő módon élni. Pont emiatt kell ezeket a jelzéseket minden esetben komolyan venni.

A teljes cikket a kepmas.hu oldalán olvashatja.

Ha úgy érzi, Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, a következő szervezetek lelkisegély-szolgálatait hívhatja:


Vadaskert Alapítvány: 06-1-392-1400 és 06-1-392-1435
Alapítvány az Öngyilkoság Ellen
Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-000
Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESz): 116-123
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 116-111
Református Telefon Lelkigondozás: +36 1 201-0011 és +36 80 296-844
Délután Alapítvány: 13777