Nőnapi beszéd a családon belüli erőszak ellen

Szentes, Kossuth tér 2020.03.08.


Hiába a riasztó adatok és a sokkoló tragédiák, a családon belüli erőszak még mindig tabu téma. Ahhoz, hogy az érintettek nyíltan beszéljenek a mindennapos terrorról, ítélkezés helyett meg kell értenünk, min mennek keresztül.

 Amikor családon belüli erőszakról beszélünk, sokan nem értik, hogy az áldozat miért nem hagyja ott a bántalmazót. Nos, a válasz nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Egyrészt az áldozatok anyagilag függnek az elkövetőtől, nem tudnak hova menni, nem kapnak segítséget a rendőrségtől és egyéb jogi szervezetektől. Vannak, akik azért maradnak, hogy ne szakítsák el őket gyermekeiktől.

De hogyan is működik egy bántalmazó kapcsolat? Amikor elkezdődnek a sértegetések, a harcok és az erőszakos cselekedetek, az áldozat azt gondolja, kontroll alatt tudja tartani ezeket. Ráadásul önmagát hibáztatja és jogosnak érzi az agressziót.

Mire megjelenik a fizikai bántalmazás, már egy ideje jelen van az érzelmi erőszak is. Ez sokszor egyet jelent egyfajta agymosással. Az áldozat úgy érzi, nincs ráhatása az eseményekre, nincs ereje a változtatáshoz, értéktelennek és tehetetlennek gondolja magát. Mivel az elkövető elszigeteli a családjától és a barátaitól, semmiféle segítséget nem kap. Egyébként sem szívesen osztja meg másokkal a problémáit, mert szégyelli magát.

Egy kiadós verés, rugdosás, fojtogatás után a támadó többnyire bocsánatért könyörög. Az áldozat hinni akar abban, hogy csak egyszeri esetről van szó és az elkövető meg tud változni. Ez viszont csak ritkán következik be. Aztán kezdődik az egész elölről.

A családon belüli erőszaknak úgy tudunk gátat szabni, ha felhagyunk az áldozathibáztatással, felismerjük az intő jeleket és megértéssel, segítő szándékkal fordulunk az áldozatok felé.

Civilként nem feladatunk konkrét megoldási tervekkel előállnunk. Megvannak erre a megfelelő szervezetek. A NANE vagy a Patent Egyesület például például egyaránt a bántalmazott nők védelméért dolgozik.

Ne feledjük! Mindenkinek joga van a nyugodt, biztonságos élethez. Ne maradjon tabu a családon belüli erőszak! Együtt tehetünk ezért!